© Rootsville.eu

Jaron Reid Raven^sky (Can)
tiltle: I Can't Take The Darkness Anymore
music: Americana
release date: 2019
label: Standing Tall Music
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist: Jason Reid Raven^sky

© Rootsville 2019


Jaron Reid Raven^sky werd geboren in de prairies op het uitgestrekte uitzicht op Alberta Canada. Zijn First Nation-erfgoed echo duidelijk op "Black Crow Cloud" en "Brocken Down". Begaafd met een prachtige stem, een zanger van charme, waardigheid en empathie met een diep zelfbewust begrip van pijn en de ordinaire kant van het zijn. Jaron's nieuwste dubbele CD, een serieuze, lange tijd in uitvoering, levert de echte artiest die hij is geworden.

Zijn eerste albums werden onder de naam "Jaron Reid Ovensky" uitgebracht. Na "Where Am I Going To?" (2002), "This Feeling" (2009) volgde er in 2011 nog de EP "Stand Still". Nadien verkapte hij zijn familienaam en zo is er nu het dubbelalbum "I Can't Stand The Darkness Anymore". Een album met daarop 25 nummers die zich vocaal in het midden weten te bevinden tussen een Tom Waits en het hese van een Ian Siegal.

Jaron, begaafd op de piano en gitaar liet zich uiteraard beinvloeden door het werk van een Tom Waits en zwierf door de bars en clubs van Europa. De afgelopen jaren was zijn publiek van jong en oud onder de indruk en trad hij op in Ierland, Noorwegen, Engeland, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. In 2016 begon het album zijn conceptie in de koude winter in Calgary, Alberta Canada bij de CCM Studio. Drie serieuze gerenommeerde Amerikaanse muzikanten legden de instrumentale nummers ter ondersteuning van zijn muziek op deze epische dubbele CD. Er volgde een week extra input van een groep getalenteerde Canadezen. Sommige dingen kosten gewoon tijd. Een Italiaanse pauze, een eilandbeslissing om de zang opnieuw op te nemen en te mixen in de ‘Prairie Sun Studio’ in de geschiedenis van Tom Waits in Californië. Extra nummers en zang in Edmontone Studio. Eind 2017 mixte Matt Wright alle 25 nummers in ‘Prairie Sun Studio’. Er kwam nog een onderbreking.

Het is een rollercoaster tussen folk en alt-country geworden, soms opwekkend dan diep beladen met ballads zoals "The Most Beautiful Swans In The World" of het Irish folknummer "Broken Down". Het heeft dan wel een tijdje geduurd eer deze "I Can't Stand The Darkness Anymore" werd voltooid maar het resultaat mag er best wezen. Van Irish Folk tot pure Americana. Zelfs met een jazzy toontje wanneer Jaron met de opener van CD 2 "Old Uncle Louis" wel diep in de hid van een Tom Waits weet te kruipen. Op het vrolijke "Oh Sam, The Everyman" bevinden we ons dan weer ergens in een pub on the green island. Een dubbelalbum met genoeg variatie om het 25 nummers lang uit te houden.

tracks:

CD 1

01 Further Down The Road
02 A Very Dangerous Stash
03 The Hologram Zoo
04 A Henry Miller Romance
05 The Most Beautiful Swans in The World
06 Amy (A Little More Time)
07 Broken Down
08 I Do Believe
09 In It For Love
10 The Charade
11 Crick Crack Crickity Crack
12 Farewell and Goodbye

CD 2

01 Old Uncle Louis
02 Back To Jungo
03 Big Black Hole
04 Black Crow Cloud
05 When You Can't Let Go, Let Go
06 Oh Sam, The Everyman
07 Name Of The Game
08 Shipwrecked
09 I Guess That We"ll Be Fine
10 Ruby Heart Stealer & Ricky Love Dealer
11 For You, My Love, Just For You
12 I Saw Her Today
13 The Fading Away